Åstorpsmossen (Lindfors)

capture

Se källa nedan…. På södra sidan av Lindfors stationsområde anlades en torvfabrik 1922. Driften har nedlagts och återupptagits vid ett flertal tillfällen. Fabriken hade ett 600 mm spårnät. Det var inte ovanligt att torvfabriker drabbades av eldsvåda. Så har även skett med Åstorpsfabriken. Den har brunnit och återuppbyggts två gånger. Torvströfabriken lades ned 1971. Byggnader och räls är borta. Banans sträckning i mossen är väl synlig mellan torvgranarna.

Trallvagnarna drogs manuellt under större delen av driftstiden. År 1960 överfördes till Lindfors ett bensinmotorlok på 15 hkr tillverkat 1942 av Berg & Cp Mek Verkstad i Lindesberg från AB Södra Vi torvmossar i Småland (norr om Vimmerby) Torvströfabrik. Loket övertogs 1971 av Hasselfors Bruks AB och fördes till Ekebymossen vid Säbylund utanför Kumla. Där skrotades det år 1975. Del av torvbanan flyttades senare till hembygdsgården i Molkom.

Information från andra

Reflektion

Källor och länkar

  • Lindfors och Geijersdal – stationer med småbanor i östra Värmland. Författare Curt Fredén. Artikeln finns i Sidospår 1/10. En tidning utgiven av Järnvägsmusei Vänner – stödföreningen till Sveriges Järnvägsmuseum. Adress: sidospar@jvmv.se
  • Lantmäteriet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s