Mölnbacka järnväg (Forshaga)

capture
Bild hämtad från boken ”Sveriges småbanor 1802 – 1865 från 1945”. Författare Ivan A Bodstedt på uppdrag av Järnvägsmuseet.
capture2
Häradsekonomiska kartan från 1888
capture3
Skulle tro att järnvägen gick förbi nuvarande reningsverk och ut på näset. Svårt att se lämningarna efter järnvägen fast den användes så sent som 1933. Koordinaterna nedan går till krysset på kartan

capture4

lantmäteriet

Mölnbacka järnväg 1.0 km. Språvidd 0.920 m. Öppnades för trafik 1796. Trafiken lades ned 1933 mestadels pga lastbilstrafiken hade tagit över transporterna.

Det anses troligt att järnvägen mellan sjöarna Västra Örten och Lusten anlades samtidigt som ett valsverk anlades 1796. Om det skulle vara fallet skulle järnvägen vid Mölnbacka vara den äldsta i Sverige. Furuskog ansåg att banan hade anlagts under 1850-60 talen men man vet inte varför han hade kommit fram till det.

Man använde hästar till att dra vagnarna. Man använde i huvudsak banan för transporter till och från bruket. Såväl järnmalm som färdigt tackjärn och stångjärn. Även sågtimmer transporterades med vidare transport till Karlstad och Forshaga. Man använde pråmar eller flottning av timmer som roddes över Västra Örten som lastades av i Mölnbacka till rallbanan och som sedan gick vidare till sågen i Mölnbacka.

På senare tid vad gäller banan användes den också för att ta lasta på brännved efter stränderna vid Västra Örten som vidarebefordrades till Deje, Forshaga och Karlstad.

Banan vid Mölnbacka trafikerades till 1933 då den lades ned på grund av att träsliperiet lades ned samt att en allt större andel av transporterna nu hade börjat ske med lastbil.

Egna bilder

Reflektion

Källor och länkar

  • Boken ”Sveriges småbanor 1802 – 1865 från 1945”. Författare Ivan A Bodstedt på uppdrag av Järnvägsmuseet.
  • Lantmäteriet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s