Myra – äldre bilder

52685544_1058512511023667_3091024998710640640_n

”Myra Ålderdomshem” Fotoår okänt. Bildkopia från Roy Palm

Jimmie Byberg berättar till bilden nedanDet byggdes som ett fattighem från början. Myra vård och ålderdomshem står det stort på väggen om du zoomar in. 1907 stod det klart. Den mindre delen till vänster i bild byggdes som barnhem. Senare byggde man till en våning och det blev då en anstalt för sinnesslöa människor. Nedre delen män och övre delen kvinnor. På utsidan fanns två rastgårdar med varsitt skärmtak, en för kvinnor och en för män. Här vårdades patienter enbart med mediciner… I dom fall patienten blev farlig för sig själv eller andra så låstes dom in bakom två tjocka dörrar,ibland kunde patienten få läderhandskar fastspända (handskar utan fingrar). Där inne fanns sovsalar och enkelrum. Enkelrum för mer sjuka patienter. Alla blev inlåsta nattetid. Svårt sjuka människor förflyttades nästan alltid till större institutioner som Marieberg, Säter eller Vippaholm.

Ett antal självmord hände genom åren också. Bland annat en person hängde sig. Det krävdes inte mycket i början på 1900 talet för att hamna här. Jag har tagit del av journaler från patienter som enbart lider av sömnproblem och ångest, såna patienter hamnade här. En patient som jag läste om var en man i 20 års ålder som led av epilepsi. Honom skrev dom in här och han förblev inskriven i flera år innan han flyttades till Marieberg. Vad som sedan blev av honom vet jag inte. En annan patient är en kvinna som mist sitt barn. Hon lider av svår ångest och klarar inte av sin vardag. Hon skrivs in och senare begärs förflyttning till en större anstalt. Jag har även tagit del av journaler där läkaren beskriver väldigt väldigt sjuka patienter. Vanföreställningar, krampande extremt onaturliga kroppspositioner där armar, ben och ansikte har förvridits av svåra kramper. Gap, skrik, panik och osnyggande som det kallades (patienter som smetar med avföring). Den här byggnaden står kvar än idag och ganska mycket finns kvar där inne. MEN det är ett stort hål i taket så förmodligen dröjer det inte länge.

Den större byggnaden fungerade som Vård och ålderdomshem. Där fanns skomakare, tandläkare, vårdcentral och BB. Skomakare, Tandläkare och vårdcentral fanns på övre plan. Jag minns min farfar som berättade för mig att när han var liten och skulle besöka tandläkaren så var han livrädd när han passerade rastgården till sinnesslöanstalten. I huset fanns stora sovsalar och i mitten på varje våning fanns samlingsrum. In till sovsalarna var det två väldigt stora skjutdörrar.

Chefen bodde högst upp i huset och det fanns även rum för sköterskor. Ett BB fanns på andra våningen längst ut till vänster på den bilden du har postat. Längst ned till väntar (källare). Där fanns en avlusningsmaskin. Såg ut som en väldigt stor ugn. I den fick patienter avlusa sina tillhörigheter om dom hade några med sig. Patienter fick på den tiden ta med sig mindre möbler om dom hade några och då skulle dom avlusas först. Tvättstuga fanns också där nere i källaren och en tvätthiss gick igenom hela huset. Även ett bageri fanns där nere i källaren med en stor vedeldad ugn. Byggnaden är idag tyvärr jämnad med marken. Han som ägde (samma ägare till sinnesslöanstalten) den tog inte hand om den och vädret gjorde sitt. I mitten av byggnaderna syns ett stall som hörde till. I ändan på stallet fanns en bod. Dit bar man ut döda kroppar och prästen hade som ett litet altare där inne med kors på väggar och några ljus.

År 1964 stod det nya vårdhemmet Häggården klart inne i Råda och Myra vård och ålderdomshem stängdes för gott. Efter vårdhemmet har militären haft lager där, en bagare har hållit till i källaren och en bilfirma hade verkstad och lackering i den större byggnaden. På 90 talet tog en person över båda husen och tanken var vandrarhem men han lyckades inget vidare med det. Allt det här har jag fått berättat för mig av gammal personal från vårdhemmet. Jag har även tagit del av hundratals journaler. Allt som står här är 100% sant

Tidsperiod 1907 – 1962

52641277_249247456004213_1672680124438282240_n
Fotograf okänd. Fotoår okänt. Bildkopia från Roy Palm – Hagfors.
52698782_383016522477457_2569183766417244160_n
Köks personal vid Myra Vårdhem. Fotograf okänd. fotoår okänt. Bildkopia från Roy Palm – Hagfors
52769507_427534488081009_1767105156534501376_n
”Förslag till Fattigstuga för Råda Socken”. Bilden på ritningen kommer från Roy Palm – Hagfors

Har fått tillåtelse av Jimmie Byberg att lägga en del av hans bilder tagna 2018 på och kring Myra Ålderdomshem på siten.


Bilden finns också under ”Innan broarna” och färjan i Myra. Fotograf okänd. Fotoår okänt. Bildkopia från Roy Palm – Hagfors
Bilden finns också under ”Innan broarna” och färjan i Myra. Fotograf okänd. Fotoår okänt. Bildkopia från Roy Palm – Hagfors

Egna bilder

Reflektion

Det är både intressant och lite skrämmande att läsa om Myra ålderdomshem. Här togs om hand personer som inte klarade sig helt själva i samhället. Eller var helt tillräkneliga på en glidande skala…. eller hur man nu ska formulera sig. Vilka kunde genom kontakter och nätverk ”se till” att man hamnade här och varför. Prästen, läkaren…. eller hände det också att någon gjorde det enkelt för sig genom att få svaga personer ut ur bilden? Som inte borde få sin lott, ärva etc. Har fått berättat om just ett exempel på det senaste där det räckte med att man inte var god eller fin nog för att vara granne… Det gällde verkligen att vara frisk på alla sätt och kunna svara för sig.

Minns också fragment från andra personers berättelser om människor man nästintill gömde undan. Kände någon som hade varit in på området flera gånger och sättet han visade känslorna kring detta var mer än tillräckligt. Hamna här utan familj eller släktingar som brydde sig…..

Kanske kan man tom ana anledningen till underdånigt lyft på mössan och nigning inför bl a prästen och läkaren. Inga personer man lättvindigt och i onödan kunde stöta sig med… i alla fall inte förr.

Källor och länkar

  • Jimmie Byberg berättar
  • Roy Palm – minnesbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s