– Björkborns herrgård (A Nobel)

Egna bilder

Bild #04. Fototid 190820
Bild #03. Fototid 190820
Bild #02. Fototid 190820
Bild #01. Fototid 190820

Reflektion

Besökte för första gången Björkborns herrgård som var Alfred Nobels ”hem” fast han bodde här bara några få år. Fick en guidning av Alfred själv som berättade bakgrunden till sitt liv… Kul och intressant att höra någon prata i jag form.

Mycket information men några saker fastnade. Det var nog en speciell person. Egensinnig och lite av en enstöring enl ”honom själv”. Ingen fru och inga barn. Han växte upp i S:t Petersburg och när han var 17 år gammal kunde han prata 5 språk flytande.

Uppfinningen eller utvecklande av tändhatten och dynamiten som hans förmögenhet grundas på hade även hans far en stor del i.

Mest handlade berättelsen och presentationen om hur hans testamente kom till och vilka problem det var för att få det godkänt som ett giltigt testamente i Sverige. Det var en juridisk kamp mellan Sverige och Frankrike där man i det senare fallet påstod att det var där han hade sin hemvist. Hans assistent Ragnar Sohlman hade en stor del i att det blev ett svenskt Nobel pris och ett Nobel pris över huvud taget. Hade testamentet varit giligt bara i Frankrike hade hans släktingar delat på arvet. Franska jurister hävdade att eftersom han hade bott i Frankrike i 23 år så var det där hans hemvist var men det fanns en klausul som Sohlman upptäckte i fransk lagstiftning och det var att det är platsen där man har merparten av sina hästar som var den egentliga hemvisten…. Vid Björkborns herrgård fanns Alfreds samtliga 3 hästar och franska högsta domstolen fick besluta att det var Karlskoga som var Alfreds hemadress.

Undrar om det fanns andra mer personliga anledningar till att i ett testamente lämna det man har till en fond som delar ut pris….. ”Han” berörde det lite själv i sin presentation. Kan nog framför mig se ljuset i ögonen på både nära och avlägsna släktingar som känner vittring över att de kanske över en natt kommer att bli stormrika. Tror han log i himmeln när just det sket sig… 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s