– Föskefors – Lovisebergsboden

Anteckning 2019-09-01 194614
Utsnitt av en karta som finns i boken ”Kvarnnäsbygden i Norra Råda socken under 150 år”. Författare Arne Englund

Transporter till och från Föskefors skedde via Hamra tjärnen, Mossbergssjön, ned genom Busjön och sedan marktransport ned till Lakenesjön. Leden anslöt sedan till den som gick från Lovisebergs bägge hamrar ned till Lovisebergsboden vid Klarälven.

Arne Englund enl boken nedan beskriver följande om transporterna till Lovisebergsboden och som jag har återgett ordagrant

Anteckning 2019-09-01 202035Stångjärnstransporter från Föskefors bruk till Lovisebergsboden

Stångjärnstransporten från Föskefors gick Mossbergssjön vidare över Busjön. I södra änden av denna sjö fanns ett fakteri. Här låg Skogaboden som 1875 monterades ned och flyttades till prästgården i Ekshärad. Båtlaster med stångjärn avlastades vid en utbyggd lastageplats för vidare befordran med hästfora först till nordändan av Lakenesjön, där det också fanns en lastageplats för stångjärn.

Härifrån transporterades sedan stångjärnet per båt till sydändan av Lakene sjön.

Från en lastbrygga där stångjärnet utlastades på slädar vintertid och kärror sommartid för vidare transport till Lovisebergsboden vid Klarälven. 

Arne Englund skriver på ett annat ställe i sin bok ang Lovisebergsboden

Lovisebergsboden fanns fram till 1881. Om man rör sig längs Klarälvens vatten nära stranden kan man se stockändar efter lastbryggan sticka fram. Platsen kallas idag för Pluggbo. 

R. Giejer skrev till G. Hjelm den 29/1 1881 om att Lovisebergsboden inte längre behöver underhållas och att man vill heller inte betala ut några löner för att få den riven. ”Kringboende underhafande torde ju kunna få henne till vedbrand”

Egna bilder

Reflektion

Intressant att det fanns två bodar för magasinering innan Lovisebergsboden. Dels Skogaboden i södra änden av Busjön och ytterligare en i norra änden av Lakenesjön. Därefter Lovisebergsboden innan transporten ned till Munkfors kunde göras. Det tog tid och det fick nog också lov att ta tid att transportera.

Källor och länkar

  • Lantmäteriet
  • Boken ”Kvarnnäsbygden i Norra Råda socken under 150 år”. Författare Arne Englund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s